Áttekintve a beérkezett pályázatokat a következő kategóriákat állítottuk fel:

 1. Mezőgazdasági gépek, berendezések
  1.  Erőgépek
  2.  Munkagépek
   1. Hazai munkagépek
   2. Külföldi munkagépek
 2. Informatikai berendezések

 

Az 1.1 kategória értékelése.

Nagydíj:

 1. Agrotec Magyarország Kft.

New Holland CX7&CX8 kombájnszéria

 1. Axiál Kft.

CLAAS Lexion 660 T4 arató-cséplőgép

Különdíj:

 1. INVEST Gépkereskedelmi Kft.

Hardi AlphaEvo önjáró permetezőgép

 

Az 1.2 kategória értékelése.

Hazai munkagépek

Nagydíj:

 1. Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.

OptiCorn Premium kukorica-csőtörő adaptercsalád

 1. LINAMAR Hungary Zrt

OROS SUN+CHOP szárzúzóval szerelt, rázótálcás napraforgó betakarító adapter

Különdíj:

 1. Fliegl Abda Kft

Fliegl ágvágó Woodking Classic

Külföldi munkagépek

Különdíj:

 1. IKR Gépkereskedelmi Kft.

CLAYDON T6 Hybrid Direktvetőgép

 

A 2. kategória értékelése

Különdíj

 1. UNICOMP Informatika Kft.

GrainPatrol Premium System (GPPS)

 

Indoklás

 1. kategória

Nagydíj:

 1. Agrotec Magyarország Kft.

New Holland CX7&CX8 kombájnszéria

A CX sorozat új taggal bővült. A CX8.85 hat szalmarázóládás gép 450 lóerős erőforrása az ECOBlueTMHi-eSCR technológia alkalmazásával teljesíti a Tier4B emissziós előírásokat.

A Varifeed™ vágóasztalok minden terménytípushoz igazodva, egyaránt garantálják az optimális betakarítási minőséget, és az egyenletes vágást. Az adapterek 5,18 - 12,5 m szélességben érhetők el.

A New Holland rendelkezik gyári kukorica csőtörő adapterekkel, 6, 8, 12 soros változatban, fix és felcsukható kivitelben egyaránt.

A vágóasztalok Dual-StreamTM rendszerrel is készülnek, amelynél a vágóasztal saját kaszasora egy magasabb tarlómagassággal dolgozik, míg a Dual-Stream önélező késekből álló kaszasora a normál alacsony tarlómagasságra beállítva dolgozik. Így a terményszár alsóbb és nedvesebb, valamint egyéb zöld növényzetben gazdagabb része, nem terheli feleslegesen a kombájn cséplőszerkezetét. Az eredmény 15%-kal nagyobb áteresztőképesség, 15%-kal csökkenő üzemanyag fogyasztás és nagyobb hektárteljesítmény.

A nagyteljesítményű, nagy tömegű kombájnok táblán belüli talajkímélő közlekedését, aSmartTraxTM rugózott gumihevederes mellső járószerkezet teszi lehetővé, amelynek legújabb változatai már rugózott TerraGlideTM változatban készülnek.

A New Holland cég is fokozott figyelmet fordít a gépkezelő munkakörülményeire. A 6,3m2-es üvegfelületű HarvestSuiteTM fülke, a lehető legmagasabb szintű komfortot nyújtja a gépkezelő számára a piacon legalacsonyabb zajszinttel (73dB), az intuitív CommandGripTM multifunkciós kezelőkarral és az IntelliViewIVTM színes érintőképernyős kijelzővel. 

Az opciósan rendelhetőIntellCruiseTM menetsebesség szabályzó rendszer, kombinálva a SmartSteerTM lézeres automata kormányzási rendszerrel vagy a DPGS technológián alapuló IntelliSteerTM robotkormányzással, napjaink kiemelt automatizáltsági fokát biztosítja. A rendszerrel az adott tábláról hozamtérképeket készíthetünk, az adatokat elemezve pedig precíziós vetést és tápanyag visszapótlást végezhetünk.

A 2016-ban debütáló modellek hazánkba kizárólag szekcionált dobkosárral felszerelve érkeznek, amely kedvez a többféle növénykultúrával dolgozó gazdáknak és rendkívül gyors átszerelhetőséget eredményez. A gabonáról kukoricára történő átállás a ferdefelhordó eltávolítása nélkül is könnyedén elvégezhető, így az átszerelés ideje 6 óráról mindössze 20 percre csökken.

 

 1. Axiál Kft.

CLAAS Lexion 660 T4 arató-cséplőgép

A szélsőséges időjárás okozta csökkenő aratási intervallumok miatt, igény jelentkezett nagyobb teljesítményű betakarító gépekre. A nagyobb teljesítményű gépek, nagyobb vágóasztal méretek alkalmazhatóságát teszik lehetővé.

Ezért a CLAAS továbbfejlesztette a többszörösen díjazott LEXION 600 sorozatot, és a legújabb modelleket további értékes felszereltséggel kínálja. Az új LEXION 660-as típus hat szalmarázóládás, az APS cséplőszerkezete 1700 mm széles. Az új 10,7 literes Mercedes-Benz motor teljesítménye 408 LE, amely a Tier 4 emissziós normát szelektív katalitikus redukcióval (SCR) teljesíti. A biztos hűtésről pedig a 700-as sorozatból átvett vízszintes elrendezésű DYNAMIC COOLING hűtőrendszer gondoskodik.

Az opciós CLAAS AUTO SLOPE berendezés lejtős terepen is biztosítja a kívánt szemtisztaságot, és minimalizálja a szemveszteséget. Az AUTO SLOPE funkció automatikusan beállítja a szelelő fordulatszámát, és a kombájn dőlésétől függően szabályozza a szelelő erősségét. A gépkezelő munkáját könnyíti, és optimális szemtisztaságot kínál az AUTO CLEANING rendszer, mely a LEXION 700-as sorozatban már bizonyított.

A szecskázott szalma optimális eloszlásáról, a szalma nagyobb gyorsításával és egyenletesebb terítésével, az 50 milliméterrel megnövelt átmérőjű szecskázó gondoskodik. A kezelő nagyobb kényelmét szolgálja, hogy az állókések és a dörzslap a vezetőfülkéből állíthatók.

A LEXION 670 után a CLAAS most már a LEXION 660 modellhez is kínálja a talajszerkezetet kímélő TERRA TRAC gumihevederes járószerkezetet. A járószerkezet hajtókerekének, futókerekének és támgörgőinek hidropneumatikus rugózása kényelmessé teszi a vezetést és elősegíti az egyenletes talajterhelést.

 

Különdíj:

 1. INVEST Gépkereskedelmi Kft.

Hardi AlphaEvo önjáró permetezőgép

A HARDI az ALPHA önjáró permetezőgép családját 3500 és 4100 literes modellekkel újította meg, amelyek nagyobb teljesítményt, megbízhatóságot és vezetési kényelmet nyújtanak. A 120 - 175 cm között változó nagy hasmagasság, rugalmas felhasználást tesz lehetővé az alacsony terményektől, egészen a csemegekukoricáig és napraforgóig. Az ALPHA folyadék rendszere egy új koncepción alapul, amely rövidebb reakció időt biztosít, így precízebb kijuttatást tesz lehetővé a szántóföldön.

Az önjáró permetezőgép fontosabb műszaki jellemzői:

 • Deutz TIER 3 B 6 hengeres, 180 kW (245 LE) teljesítményű, vízhűtéses, common-rail rendszerű dízelmotor, aktív DPF (Diesel Particular Filter) szűrő rendszerrel az uniós normáknak megfelelő károsanyag kibocsátással,
 • Hidrosztatikus, állandó 4 kerékhajtás, szállítási módban 2 kerékkormányzással, munkamenetben 4 kerékkormányzással (fordulókör átmérő 4,62 m),
 • Mechanikusan állítható nyomtáv " XL" 2,66 - 3,15 méter tartományban,
 • EvoCab három oszlopos fülke kialakítás, növényvédelmi munkára kialakított elrendezéssel (320° panoráma kilátás),
 • HC 9500 vezérlő egység, színes, magyar nyelvű, érintőképernyős 12,1" terminál, GPS 1600 antennával, WAAS/EGNOS jellel történő sorvezetéssel, Hardi ASC automata átfedésvezérléssel és automata szakaszolással,
 • TWIN FORCE légrásegítéses iker ventillátoros szórókeret: 2000 m3/h/m levegőszállítási kapacitás, irányított levegőáram, változtatható levegőmennyiség, "Z" elektrohidraulikus keret funkciók, trapéz felfüggesztés, lengés/ütéscsillapítás, oldalankénti független keretbillentés, keretdöntés.

 

1.2 kategória

Hazai munkagépek

Nagydíj:

 1. Optigép Gépgyártó és Kereskedelmi Kft.

OptiCorn Premium kukorica-csőtörő adaptercsalád

Az OptiCorn Premium típusú adapterek az üzemeltető kombájn ferdefelhordójához speciális kapcsolókerettel csatlakoztatva, alkalmasak a teljes érésben lévő kukorica állomány - szárzúzással egy menetben történő - betakarítására.

Az adapterek bármilyen típusú kombájnhoz csatlakoztathatók a gyártó által szállított megfelelő speciális kapcsolókeret segítségével.

Betakarítható sorok száma (db): 4, 6, 8, 12

Betakarítható sortávolság (cm): 70, 76,2

Az OptiCorn Premium adaptercsalád tagjainak alapvető jellemzője, hogy az összes részegység alumínium és korrózióálló acél anyagok felhasználásával készül. Ezen anyagok kombinálásával az adott helyen, az előnyös tulajdonságok kihasználásával, kedvező tömegű gép építhető. A könnyű gép kevésbé terheli a kombájn ferdefelhordóját, kedvezően hat az üzemanyag felhasználásra és a tengelynyomásokra, főként a hátsó kormányzott kerekeknél.

A gépek hajtásrendszerét az Optigép Kft. a WalterscheidGmbH-val közösen fejlesztette ki. A beépített 3 fokozatú váltóhajtómű segítségével, a gép teljes hajtásrendszerének fordulatszáma egy mozdulattal a gyári alapértékhez viszonyítva ±5%-kal változtatható, a felhasználói szokások és betakarítandó állomány függvényében. Az állítható váz segítségével a hatékony betakarításhoz szükséges szögállás biztosítható.

Az OptiCorn Premium gépek könnyű kivitele kedvezően hat a ferdefelhordó terhelésére, kedvezően befolyásolja a tengelyterheléseket, az üzemanyag felhasználást. Hosszú törőhengereik növelt betakarítási sebességre adnak lehetőséget. A váltóhajtóművek lehetőséget adnak az adott kukoricaállományhoz való egzakt beállításához, csökkentve a veszteségeket.

 1. LINAMAR Hungary Zrt.

OROS SUN+CHOP szárzúzóval szerelt, rázótálcás napraforgó betakarító adapter

A napraforgó adapterek 6; 8, 12, 16 soros fix valamint 12 soros összecsukható kivitelben készülnek, zúzóművel vagy zúzómű nélkül.

A megfelelő felszerelés készlet alkalmazásával, bármely kombájntípusra felszerelhető napraforgó adapterek, típustól függően a 70-76,2cm (28"-30") közötti sortávolságokra vetett érett napraforgó betakarítására használhatók.

A betakarítás folyamán az adaptert a tányérok alatt kb. 400-800 mm magasságban kell beállítani. A zúzóegység fordulatszáma 1200±50 1/min.

A napraforgó adapter a hajtást a kombájn ferdefelhordó átmenő tengelyéről kardántengelyen vagy láncos tengelykapcsolón keresztül kapja. A kombájn által meghajtott tengely egy lánchajtáson keresztül közvetlenül hajtja a szedőegységeket, illetve a szárzúzót. Szárzúzós változatoknál a szedőegység alá kerülő szárat az adapter alatt elhelyezett szárzúzó levágja.

A szárzúzó nincs mereven rögzítve az adapterhez, az üzemeltetési magassága a kombájnfülkéből állítható.

A mechanikus szárzúzós adapterek főbb előnyei:

 • robusztusság – egyszerűség,
 • minimális szemveszteség,
 • kiváló ár – érték arány,
 • tartósság,
 • minimális karbantartási igény,
 • alacsony energia igény.

Különleges előnyük, hogy extrém alacsony, ill. magas állományban is képesek minimális tarlómagassággal dolgozni. További előnyös tulajdonságuk, hogy az alkalmazott speciális mozgató mechanizmus lehetővé teszi, hogy a betakarítási magasságtól függetlenül a szárzúzó kés előbb vágja el a szárat, mint ahogy az adapter forgókése leválasztaná a napraforgó tányért.

 

Különdíj:

 1. Fliegl Abda Kft

Fliegl ágvágó Woodking Classic

A Woodking Classic ágvágó gyors és egyszerű megoldás az utakra belógó ágak, lombok, bokros területek nyírására, gondozására. A hidraulikus motorral hajtott, robusztus felépítésű, nagy munkabírású, könnyen vezérelhető munkaeszköz kiválóan alkalmas bérmunkára, ill. a saját gazdaságon belüli alkalmazásra. Ezen kívül erdészetek számára az erdei utak, ill. önkormányzatoknál a közutak, nagyobb bozótos területek karbantartására szintén használható.

Az ágvágó adapter teleszkópos rakodóval vagy homlokrakodó egységgel szerelt traktorral üzemeltethető. A három darab 700 mm átmérőjű, 4 mm vastag és 5 mm –es tépőfogakkal ellátott tárcsák hidromotorról ékszíjhajtással működtethetők. A legnagyobb vágható átmérő 250 mm.  A gép munkaszélessége 2100 mm, oldalirányba 1200 mm-re kitolható és 111 fokban dönthető. A kedvező mértékű ellensúlynak köszönhetően optimális a súlyelosztása, így nagy magasságban is biztonsággal használható. Munkasebessége max. 8km/h. A gép ár–érték aránya kedvező, ezért hazai elterjedése várható.

 

Külföldi munkagépek

Különdíj:

 1. IKR Gépkereskedelmi Kft.

CLAYDON T6 Hybrid Direktvetőgép

A Claydon hibrid sorvetőgépek a hatékony sávos művelés ideális eszközei.

 

Főbb jellemzőik:

• Egyszerű, erős, kis súlyú szerkezet,

• Nagy osztástávolság a kultivátor szerszámok között,

• Alacsony teljesítményigény, kis fogyasztás,

• Alacsony fenntartási költségek: a mozgó és kopó alkatrészek száma minimális,

• Hosszú élettartamú wolfram-karbid kopószerszámok,

• Pontos vetési mélység,

• Egyszerű kalibrálás, intuitív kezelőszervek.

 

A szabadalommal védett Claydon rendszert ma már több mint húsz országban, a legkülönbözőbb típusú talajokon és körülmények között alkalmazzák sikerrel. A Claydon rendszer minimálisra csökkenti a táblán való áthaladások számát – csak tarlóboronálásra, sorvetésre és hengerelésre van szükség – így a talaj a lehető legjobb állapotban marad. A hagyományos vetési módszerek a talaj szerves széntartalmának jelentős mértékű és gyors oxidációját eredményezik. A Claydon rendszer növeli a talaj humusztartalmát, ezáltal javítja a talaj minőségét és lehetővé teszi, hogy az nagyobb mennyiségű szenet tartson meg hosszabb távon.

 A Claydon rendszer lehetővé teszi a vetés optimális időben és a lehető legjobb körülmények között történő elvégzését. A Claydon rendszerrel ideális körülmények biztosíthatók a magok számára. A rendszer csak ott alkalmaz művelést, ahol arra feltétlenül szükség van, vagyis a vetési és a gyökérzónában, ahol a növekedéshez ideális talajállapotot alakít ki. A vetéssel egyidőben műtrágya kijuttatás (szilárd vagy folyékony) is történhet.

A Claydon hibrid sorvetőgépei egyszerűen használhatók, intuitív vezérlőegységekkel vannak felszerelve, amelyek közül a felhasználók, a standard Artemis egység és az opcionális CANBus terminál között választhatnak.

A CLAYDON T6 Hybrid direktvetőgépek 3; 4; 4,8; és 6 m munkaszélességben készülnek függesztett és vontatott kivitelben.

 2. kategória

Különdíj

 1. UNICOMP Informatika Kft.

GrainPatrol Premium System (GPPS)

A GrainPetrol egy vezeték nélküli terménymonitorozó rendszer, amely alkalmas hőmérséklet és páratartalom mérésére a betárolt terményhalomban. A rendszer a mért értékeket vezeték nélkül továbbítja, az adatokat tárolja, ill. lehetővé teszi a felhasználó számára az eltárolt adatok megjelenítését. Rendszerellenes körülmények észlelése esetén automatikus riasztást küld a felhasználónak SMS vagy e-mail útján, ill. RS-485 interfészen keresztül. Ezzel lehetőséget ad a beavatkozások elektronikus és automatizált vezérlésére.

A rendszer használata egyszerű és kényelmes. Egy átlagos magtárban a belső térszerkezettől függően egy, esetleg két bázisállomást kell telepíteni. A szükséges számú szondát megfelelő (négyzet- vagy eltolt rács) elrendezésben kell elhelyezni a gabonában.

Ezt követően a rendszer használata az online WEB-es grafikus felületen kezdődik, amely elérhető számítógépről vagy okostelefonról. A felhasználói felületen megjelennek a szondák mérési eredményei. Továbbá itt lehet beállítani a riasztási, beavatkozási határértékeket is.

A GrainPatrol rendszer főbb előnyei:

 • A kézi mérési megoldásokkal szemben a rendszer egyes szondái automatikusan küldik a mért adatokat,
 • Az adatok vezeték nélkül jutnak el a bázisállomásra, amely a szerver felé továbbítja azokat,
 • A rendszer könnyen telepíthető és bármikor egyszerűen eltávolítható, kizárólag a bázisállomás telepítése igényel minimális szakértelmet, ill. elektromos hálózatot,
 • A grafikus felhasználói felületen kényelmesen ellenőrizhető, hogy a gabonahalomban milyen körülmények uralkodnak,
 • Probléma esetén a rendszer automatikus riasztást küld, és interfészt biztosít az automatizált beavatkozás vezérlésére,
 • A mérőeszközök rendkívül alacsony energiafogyasztással üzemelnek.

 

 

Fotók a gazdanapokról ITT !