Műszaki és Agrártudományi Intézet

Laboratóriumok bemutatása

 

1. Élelmiszeripari gépek laboratórium

A laboratórium a Jármű- és Mezőgazdasági Géptani Tanszék egyik legfontosabb gyakorlati oktatási helyszíne. Az itt található fontosabb eszközök és berendezések:

FT-33 típusú vákuum fagyasztva szárító berendezés (liofilizáló)

FT-34-MKII-A típusú kontakt-lemezes fagyasztó berendezés - A hűtés és fagyasztás elméleti és gyakorlati ismereteinek oktatása

FT-14-A típusú lemezes-keretes szűrőprés - Konzervipari légtisztítási módszerek és készülékek üzemelésének gyakorlati bemutatása.

 

2. Motorfékterem

A laboratóriumban kiépített rendszer 400 kW maximális motorteljesítményig alkalmazható dízelmotorok fékpadi vizsgálatára. A vizsgáló berendezés segítségével lehetőség nyílik a tüzelőanyagok összehasonlító vizsgálatára vagy egy adott motor komplex teljesítményvizsgálatára is.

 

3. Repülőgép szimulátor

A Repülőgép szimulátor a légi közlekedési hajózó (repülőmérnöki) képzés fontos gyakorlati terepe. A szimulátor alkalmas az egy és kétmotoros, valamint sugárhajtóműves gépeken történő repülés oktatására.

 

4. CAD - CAM laboratórium és 3D nyomtató

Ebben a laboratóriumban lehetőség van a gépalkatrészek számítógéppel történő megtervezésére, majd ezek alapján a 3D nyomtató segítségével gyors prototípus (rapid prototype) előállítására.

 

5. Hegesztéstechnikai laboratórium (hegesztő szimulátor) és röntgenberendezés

Ebben a laboratóriumban egy hegesztő szimulátor segítségével megtanulhatóak a hegesztési eljárások mozdulatai, majd élesben az egyes eljárások. Ezek mellett egy ipari röntgen berendezés segítségével megvizsgálhatóak a hegesztési varratok.

 

6. Agrár Molekuláris Kutató és Szolgáltató Intézet (AMKSZI) laboratóriumai

Az Intézet Együttműködő partnerei részére mérési és kutatás-fejlesztési szolgáltatásokat nyújt. Számos elemanalitikai műszerrel, molekuláris biológiai berendezéssel, valamint spektrofotométerekkel, mikroszkópokkal és egyéb laboreszközökkel rendelkezik. Ezek közül néhány:

·        Faster BHG 2003-S Class II lamináris fülke

·        Rotacool vákuumdesztilláló

·        Ethos one mikrohullámú feltáró és extraktor rendszer

·        Heareus Biofuge Stratos ultracentrifuga

·        Leica CM3050S kriosztát

·        Binder széndioxidos termosztát

·        Binokuláris sztereo video feltéttel

·        Colorlite sph 860 Spectrophotometer model CL1502, színmérő

·        Brookfield LFRA CT3 4500, állománymérő

·        EcoMilk Total, tej összetétel viszgáló

·        Pisoft MT05 szomatikus, sejtszám mérő

·        Funke Gerber CryoStarI, idegen víz meghatározása