Több mint egy év telt el, hogy megnyitotta kapuit az új sertés teljesítményvizsgáló állomás Herceghalomban. Akkor beszámoltunk róla, hogy az állomáson csoportos körülmények között vizsgált ivadékokról a szükséges adatokon felül, mennyi többlet információt is kaphatunk. Ez számtalan értékelés elemzés elvégzésére ad lehetőséget.

Most szeretnénk bemutatni az ártányok és a kocák tömeggyarapodás közbeni eltérő viselkedését. Ez komoly segítséget jelenthet a hízlalással foglalkozó nagyüzemi és kisüzemi szakemberek számára a pontosabb költségek kiszámításához és így az eredményesebb munka végzéséhez.

A sertések értékmérő tulajdonságai közül nagyon fontos a hízékonyság h2 (0,4-0,6), és a takarmányértékesítő képessége h2 (0,4). Ez a viszonylag magas érték azt is mutatja, hogy érdemes jó tömeggyarapodású kanokat venni, mert már ennek első utódai is jelentős eredményeket tudnak elérni hizlaldánkban.  Természetesen az eredményeknél ne tévesszen meg a más országokban esetleg a hazai viszonyainktól gyökeresen eltérő takarmány összetételen elért eredmények, amivel gyakran példálóznak a külföldi hibridek képviselői a hozzá nem értők számára.

A tesztállomáson végig egy fázison történik a hízlalás, meghatározott bel tartalmú takarmányon, ami az objektív összehasonlítás alapja.

Kutatásunkban 9 sertés vett részt, egy duroc ártány és egy duroc koca melyek alomtestvérek voltak és együtt hizlalták őket, egy pietrain x hampshire (Hungahib-39-es) ártány és egy pietrain x hampshire koca melyek alomtestvérek voltak és együtt hizlalták őket, egy magyar nagy fehér ártány és egy magyar nagy fehér koca melyek alomtestvérek voltak és együtt hizlalták őket, két (mnf x ml) f1-es ártány és egy (mnf x ml) f1-es koca melyek alomtestvérek voltak és szintén együtt hizlalták őket.

 

A sertések napi átlagos súlygyarapodásának összehasonlítása: a koca és az ártány közti eltérés illetve a fajták közti eltérés.

A hízlalás alatti napi tömeggyarapodás az egyik legfontosabb mutató. Minél nagyobb az állat napi tömeggyarapodása annál gyorsabban éri el a vágósúlyt, tehát ez a két adat szorosan összefügg. Ha nagy a napi tömeggyarapodás az állat gyorsan eléri a vágósúlyt, ha kicsi akkor az állat hosszabb idő alatt fogja elérni a kívánt testsúlyt. Megfigyelhetjük, hogy szinte minden fajtánál a koca és az ártány közti különbséget, még pedig azt, hogy a koca több idő alatt készül el, mint az ártány. Koca és ártány között a legnagyobb különbség a Duroc fajtánál volt, itt az ártány napi tömeggyarapodása (1014g) volt a kocáé 200g-mal kevesebb. A Magyar Nagy Fehérnél-fajtánál volt a legkisebb eltérés mindössze 80g.

 

A kocák között eltérést nem tudunk megfigyelni abban, hogy mennyi ideig készültek, mivel mindegyik azonos ideig volt a hizlaldában (98nap), kivéve a Pietrain x Hampshire kocát mivel az sokkal gyorsabban elkészült, mint a többi (79nap). Az ártányok között már nagyobb különbséget figyelhetünk meg, leggyorsabban a a Pietrain x Hampshire készült el (70nap) leglassabban pedig az F1 91-es ártány (92nap). Ebben a vizsgálatban kijelenthetjük, hogy a Pietrain x Hampshire ártány és koca remekül szerepeltek. Ők készültek el a leggyorsabban, így nekik lett a legmagasabb az átlagos napi tömeggyarapodásuk.

Kutatásunkat a későbbiek során kibővítettük további sertésekkel és tovább vizsgáltunk a tömeggyarapodást immár három fő szakaszra lebontva. A kutatásunkba így 50 sertés vett részt, tizenhét magyar nagy fehér koca, tizenhét magyar nagy fehér ártány, nyolc f1-es (mnf x ml) koca és nyolc f1-es ártány. Az első szakaszban a malacok élősúlya 28-33kg, a második szakaszban 33-75kg, a harmadik szakaszban 75-110kg volt. Az első szakaszban volt a legkisebb az eltérés a kocák és az ártányok tömeggyarapodása között (52g). A legnagyobb különbséget viszont a második szakaszban láthatjuk (110g).

 

 

További tartalom:

- Sertések evési sebességének összehasonlítása, a koca és az ártány közti eltérés illetve a fajták közti eltérés azonos élő súlyban
 

 

A teljes cikket az Őstermelő - Gazdálkodók lapja című kiadványunkban (2015-4.szám) olvashatják, illetve megrendelhetik a Szerkesztőségtől:

 

Primom Tanácsadó és Információs Hálózat

4400 Nyíregyháza, Víz u. 21/b.,
Postafiók: 215.
Tel: 42/414-188
Fax: 42/414-186

                E-mail:  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

                       http://ostermelo.com/kapcsolat